Премиера на новите епизоди от поредицата „5 минути София - музеите на София“ 08.01 | 12:41

Филмите предизвикват зрителския интерес със своята концeпция и атрактивно представяне

От iNews.bg

Новите осем епизода от поредицата "5 минути София – музеите на града" разкриват пред зрителите историята и обаянието на пазителите на нашето културно наследство – Националният военноисторически музей, Националният политехнически музей, Музеят на социалистическото изкуство и Софийската градска художествена галерия. Всеки музей е представен чрез някои от най-забележителните си експонати. Кратките филми показват музеите по атрактивен начин и разкриват любопитни истории за това къде се намира Фелдмаршалският жезъл на Цар Борис III и каква е неговата история. Кои са създателите на Първата българска телевизионна камера и кой стои зад технологичното чудо - изчислителната машина "Елка". Както и каква е съдбата на рубинената петолъчна звезда от Партийния дом на София. Чрез тези истории късометражната документална поредица цели да увеличи интереса на гражданите и гостите на София към музейните институции.

 

"5 минути София” е документална поредица за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. Динамичното представяне на истории, снимки, архивни кадри, комикси, рисунки, анимации и колажи доближава малките филмчета до интернет изказа.

 

Филмите от документалната поредица "5 минути София" предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ. От 2012 година насам екипът на "Камен Во студио" реализира шест сезона и общо 42 епизода от поредицата. Това става възможно благодарение на помощта на Програма "Култура" на Столична община, Минерални води "Банкя", снимачна техника на "Фотопавилион", партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци. Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Чрез всичките си канали на разпространение филмчетата са достигнали до общо над три милиона zрители в България и по света.София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

 

Водещи

Най-четени