Легендарната торта „Гараш“ родена в България 17.06 | 12:56

Австроунгарски сладкар създава сладкото изкушение в Русе пред повче от век

От iNews.bg

Известната торта "Гараш” е не само обичана в България, но и "родена" у нас. Това се е случило преди повече от 100 години. През 1885 г. в Русе пристига сладкар – австроунгарецът Коста Гараш. Сладкото изкушение носи неговото име. Историкът Веселина Антонова се рови от години из папките на държавния архив и случайно открива името, става ясно от репортаж на Нова ТВ.

В края на XIX век в Русе е построен първият за България гранд хотел – "Ислях хане”. Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе. Когато пристига в Русе, Гараш поема управлението на "Ислях хане”. Негови снимки липсват, но снимки на управлявания от него хотел се пазят и до днес. От една от тях става ясно местоположението му. В центъра на Русе до сградата на резиденцията на Александър Батенберг. Преди около 10 години сградата на първият гранд хотел в България е съборена, а в момента мястото е запустяло и обрасло от храсти.

Оказва се, че някогашният блясък отдавна е изчезнал. Диана Коларова изучава рода на Гараш от над 10 години. Убедена е, че точно в тази сграда сладкарят забърква сладкото изкушение. В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава "Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – "Пахах”. Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче "Гараш”.

Водещи

Най-четени