В Атина: Църква и държава се скараха заради името на Македония 11.01 | 13:42

От гръцкото МВнР обвиниха Светия синод, че действа като крайнодесните националисти

От iNews.bg

Църквата и държавата в Атина се скараха заради спора за името на Македония. Разногласията между духовната и гражданската власт стигнаха до размяна на реплики през медиите. А правителството обвини Светия синод, че се меси в политиката му.

"Църквата се меси в дипломатическите въпроси на страната, а в същото време не иска държавата да се меси в църковните дела. Църквата трябва да отговори дали върви ръка за ръка с крайнодясната националистка партия "Златна зора". Ако, това не е така, да ни каже как да преговаряме със Скопие." Това са само част от въпросите, които задават от гръцкото министерство на външните работи, публикувани в днешния брой на "Катимерини", по повод последното решение на Светия синод на Православната църква на Елада /ПЦЕ/ по отношение на преговорите за разрешаване на спора за името на Република Македония, предаде БГНЕС. Църквата се обяви срещу използването на термина Македония в името на Република Македония.

"Катимерини" публикува в 5 точки позициите на МВнР. Статията, която е озаглавена - "Открит фронт на църквата за името" се появи само няколко часа след като Православната църква на Елада разпространи официалното си съобщение. Ето и петте точки:

  1. Дали ръководството на църквата реши да върви заедно с неонацистките структури на "Златна Зора?".

  2. Дали църквата открито реши да се меси в политиката на страната ни? Тя прекрачи границите на своите правомощия. Църквата може да ни каже какво име иска и така правителството да преговаря със Скопие.

  3. Църквата дори не попита правителството, за да получи информация за преговорите.

  4. Църквата се меси в държавните и дипломатически дела по сериозни национални въпроси от външната ни политика, а в същото време не иска държавата да се меси в нейните дела.

  5. Църквата трябва да бъде много внимателна и да се фокусира върху националния интерес, а не върху личните интереси на архиереите.

Пред "Катимерини" представител на Светия синод на Православната църква на Елада е заявил, че "църквата не се меси в политиката, но има право на собствено мнение слушайки агонията на гръцкия народ". Представителят на Светия синод препоръчва на властите в Атина да се обърнат към главата на Православната църква на Елада, до Вселенския патриарх в Истанбул, които най-добре познавали въпросите свързани с църквата в Скопие".

Водещи

Най-четени