Дадоха на Асанж еквадорско гражданство 11.01 | 11:51

От 21 декември той има паспорт на юноамериканската страна

От iNews.bg

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон вече повече от 5 години, е получил паспорт за южноамериканската държава. Това съобщи в понеделник всекидневникът "Ел Юнивърсо", позовавайки се на достоверни източници и на базата данни в сайта на Еквадорската данъчна служба. По техни сведения Джулиан Пол Асанж има паспорт с идентификационен номер 1729926483, издаден още на 21 декември и важащ за северноцентралната провинция Пинчинча, предаде БГНЕС. Не е известен обаче статутът за пребиваване, който Асанж е получил.

Германската информационна агенция ДПА припомни, че след като медиите разпространиха новината, Министерството на външните работи на Еквадор съобщи, че няма да отговори на "слухове или изкривена информация, извадена извън контекста" във връзка с Асанж.

Междувременно Асанж публикува в сряда своя снимка в Twitter, облечен в тениска с цветовете на еквадорското знаме. Това бе първата публикация на Асанж в микроблог мрежата след странното му съобщение на Нова година, включващо код от 60 знака и линк към популярната британска песен Paper Planes на MIA.

Водещи

Най-четени