Меркел към бежанците: Отивайте на село 01.04 | 12:59

Новодошлите не само да спазват законите, но и германските ценности, зове канцлерът

От iNews.bg

Ангела Меркел рядко би взела пример от България, но сега това е факт. Германският канцлер призова пристигналите в страната й бежанци да не се стремят към големите градове, а да си търсят места в селските райони, предава ТАСС, позовавайки се на публикувано в сайта на федералното правителство видеообръщение. Същата идея имаха и българските власти, която обаче предизвика недоволството на много жители на български села.

"Много бежанци казват, че искат в големите градове, но там има големи трудности с жителството. Затова моят съвет е да останете в регионите, където има селски местности и малко хора и където на пръв поглед не е толкова интересно", каза канцлерът, предаде "Фокус". И напомни, че от началото на миграционната криза Германия е приела близо един милион души. По нейните думи властите се стараят да осигурят места за живее на първо място за тези, които са получили правото да останат в Германия.

Меркел добави, че очаква от пристигналите в страната не само да спазват законите. "Те дойдоха, защото искаха да намерят тук спокоен и сигурен живот. Затова са длъжни да уважават и да се стараят да приемат ценностите, с които държавата живее – търпимост, откритост, свобода на вероизповеданията, свобода на мнението", поясни тя. Германският лидер призова и немците "да бъдат по открити към бежанците". "Ние знаем твърде малко за Сирия, Ирак и страните от Северна Африка и трябва да използваме тази възможност, за да ги опознаем повече, да научим нещо", добави в още Меркел.

Водещи

Най-четени