Партията на президента Макрон влиза в парламента със смазващо мнозинство 19.06 | 10:17

Новото Национално събрание на Франция избрано с рекордно ниска избирателна активност

От iNews.bg

Партията на новия президент на Франция Еманюел Макрон убедително печели парламентарните избори, които се проведоха вчера. Това сочат прогнозните резултати от балотажа на парламентарните избори. "Република, напред" и съюзеното с нея Демократично движение МоДем спечелиха голямо мнозинство при ниска избирателна активност. 

Партията на Макрон ще има между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание. Това е значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата.

На второ място със 125 места са Републиканците, следвани от Социалистическата партия с 49 депутатски места. На четвърто място се нарежда крайнолявата "Непокорната Франция" със 30 депутати. Други партии вземат 10 места, и "Националният фронт" - 8, пише БГНЕС.

Избирателната активност на втория тур на парламентарните избори днес във Франция е около 42%. Това е прогнозата на социологическия институт Елаб, цитиран от ТАСС. Така може да се окаже, че 58% от гласоподавателите са се въздържали да дадат своя глас.
 
Според директора на института Елаб Бернар Сананес това е катастрофално ниско равнище на участие на гражданите на страната в парламентарни избори.

На първия тур на изборите за Национално събрание преди седмица избирателната активност бе 48,4% .

Водещи

Най-четени