Рекорден брой номинации за Нобелова награда за мир 01.03 | 14:33

В списъка влизат общо 241 организации и физически лица

От Нели Минчева

На фона на продължаващите бунтове в арабския свят от Нобеловия институт в Осло обявиха, че тази година за Нобелова награда за мир има рекордните 241 номинации.

"Бройката се увеличава почти всяка година", коментира пред АФП директорът на института Гир Лундещад. През 2010 номинираните бяха 237.

Списъкът с "претендентите", който според правилата остава в тайна за поне 50 години, включва 53 организации и 188 физически лица.

Без да издава кои точно са номинираните, Лундещад отбелязва, че тазгодишното издание на наградите е повлияно от народното недоволство в редица държави от Близкия Изток и Африка.

"Получихме няколко предложения, които отразяват случващото се", по-конкретно в Тунис, Египет и Либия, посочва той.

Хиляди хора по целия свят – политици, досегашни лауреати, членове на някои международни институции, университетски професори – имат право да предлагат по една кандидатура за отличието, като крайната дата, до която могат да направят това, е 1-ви февруари.

Името на лауреата ще бъде обявено през октомври, като по традиция наградата се връчва на 10-ти декември – годишнина от смъртта на нейния основател, шведския изобретател на динамита Алфред Нобел.

През миналата година Нобеловият комитет, съставен от петима избрани от норвежкия парламент членове, си навлече гнева на Пекин, награждавайки намиращия се в затвора китайски дисидент Лю Сяобо.

Водещи

Най-четени