Шест сценария пред Тереза Мей за Брекзит 17.01 | 13:30

Остават само десет седмици до излизането на Великобритания от Евросъюза

От iNews

Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след поискания от опозицията вот на недоверие. Какво следва сега, само 10 седмици преди датата за Брекзит, пита Би Би Си, цитирана он Дарик.

Сценарий 1: Брекзит без споразумение  

Ако няма нова сделка с Европейския съюз, нов вот на депутатите по наличното споразумение или отлагане на датата за напускане на Общността, Брекзит без споразумение за условията по напускането е автоматичния резултат. Законът, който предвижда Великобритания да напусне на 29 март е гласуван и влязъл в сила. Правилата на Европесйкия съюз също изискват Великобритания да напусне на тази дата.

Сценарий 2: Нов вот в парламента  

Правителството може да реши да се придържа в общи линии към споразумението с ЕС, което депутатите вече отхвърлиха. Това се очаква да обсъжда тереза Мей на обявените от нея консултации с партиите, минути след като мина гласуването на вота на недоверие.

Този сценарий предвижда искане към Европейския съюз да се съгласи на минимални промени и уточнения в договорената сделка или да се нагърби с обещания в каква посока ще продължат преговорите за отношенията между двете страни след радялата. Ако Тереза Мей опита да подложи на гласуване същата сделка, ще наруши неписаното правило, че един и същи парламент не може да бъде каран да гласува втори път същия въпрос. Въпреки това, председателят на парламента има правото да изиска такова гласуване от депутатите.

Сценарий 3: Пълно предоговаряне с ЕС

Вместо малки уточнения, правителството на Великобритания може да поиска пълно предоговаряне на споразумението с Брюксел. Такъв ход би изисквал преместване на датата на Брекзит. За да бъде преместена датата са необходими две задължителни условия.

Първо, Лондон трябва да поиска от Брюксел удължаване на срока за Брекзит. Всички 27 държави в ЕС трябва да одобрят отлагането, което одобрение да бъде гласувано от лидерите в Европейския съвет. Второ, правителството трябва да представи за гласуване на депутатите в Лондон промяна на закона, който определя деня на излизане от Европейския съюз. Ако ЕС не желае да предоговаря сделката, този сценарий отпада.  

Сценарий 4: Друг референдум  

Правителството може да избере провеждането на нов референдум. Както при Сценарий 3, този вариант ще изисква преместването на Брекзит от 29 март на друга, по-късна дата. Провеждането на нов референдум не може да стане автоматично. Трябва да се приеме закон за новото допитване и да се определи кой има право да участва в него. Освен това е необходимо време, за да може Изборната комисия да обсъди точната формулировка на въпроса или въпросите в референдума. След това се приема нов закон, в който тези въпроси се утвърждават. Дори тогава, според експерти, ще остава много време до самото гласуване.

От Факултета по конституционно право на "Юнивърсити колидж Лондон" твърдят, че ще са необходими общо 22 седмици, за провеждането на нов референдум.

Сценарий 5: Предсрочни избори  

Тереза Мей може да реши, че най-добрият начин да се излезе от кризата със споразумението с ЕС са нови парламентарни избори. Целта би била да спечели нов мандат за вече сключеното от нея споразумение в новия парламент. Министър-председателят няма правомощия сам да обяви предсрочни избори, но може да го поиска от депутатите.  Тогава ще е необходимо мнозинство от две трети.

След подобен вот на парламента се изискват 25 работни дни преди изборите, след което се гласува на дата, определена от премиера. Също както Сценарий 3 и 4, такъв ход ще изисква искане от ЕС да бъде удължено действието на чл.50 с цел отлагане на Брекзит след 29 март.  

Сценарий 6: Нов вот на недоверие  

Лейбъристите могат да поискат вот на недоверие в правителството във всеки един момент. Въпреки, че законът предвижда парламентарните избори да са веднъж на 5 години и следващите трябва да са през 2022 г., ако има успешен вот на недоверие, стартира 14-дневен срок. В него същото правителство или нов кабинет трябва да се сдобият с вот на доверие или се свикват предсрочни избори. Те не могат да се проведат по-рано от 25 дни след решението, че ще има такива.

Водещи

Най-четени