Новият руски космически кораб ще полети след 5 години 27.05 | 17:01

Първият пилотиран полет до Луната от „Байконур“ се отлага за 2022 г.

От iNews.bg

Руснаците планират да отложат първото изстрелване на новия пилотиран космически кораб "Федерация" от 2021 г. до 2022 г. в Байконур, където ще бъде и ракетата носител "Феникс". Космическата корпорация "Роскосмос" предложи да преразгледа плановете за стартиране на пилотирания космически кораб "Федерация". Това ще стане с помощта на нова ракета, разработена в рамките на проекта "Феникс", посочват от ТАСС, предаде БГНЕС.

Междувременно стана ясно и че компанията се отказва от ракетата "Ангара-A5P" и създаването на инфраструктура за пилотирани изстрелвания от космодрума "Восток" преди развитието на супертежък носител за полет до Луната. "Във връзка с промяната на ракетата носител за изстрелване на космически кораб "Федерация", "Роскосмос" се отказва от създаването на пилотирана версия на ракетата "Анагара- A5P" до 2025 г.", пише в изявление.

"Федерация" е предназначен за транспортиране на хора и товари в орбита и на Луната. Вместимостта му е за четирима души, а автономният режим на кораба може да продължи до 24 дни. За мисията руските власти отпуснаха 58 млрд. рубли. Създаването на ново поколение от средна класа космическа ракета комплекс "Феникс" е предвидено за периода 2018-2025 г. То ще струва около 30 млрд. рубли.

Водещи

Най-четени