„Файненшъл таймс”: Атака на втори вирус-изнудвач - EsteemAudit 16.05 | 19:15

Той също е откраднат от САЩ и може да атакува компютри, използващи операционна система Windows

От iNews.bg

Авторите на безпрецедентната кибератака в света в последните дни са пуснали в интернет и втори вирус, откраднат от американските спецслужби. Той може да бъде използван за атаки срещу компютри, използващи операционната система Windows, съобщава в. "Файненшъл таймс”, цитиран от БГНЕС.

"Инструментът за хакерски операции, разработен от Агенцията за национална сигурност на САЩ и наречен EsteemAudit, е бил променен и сега може да се използва за престъпни цели”, пише вестникът като се позовава на анализатори.

Изданието съобщава още, че "тайното кибероръжие е било пуснато в т.нар. тъмен сегмент на интернет, след като вирусът WannaCry, атакувал на 12 май компютри по целия свят, показал голяма ефикасност.

"Точно както и в случая с EternalBlue, програмата, която е в основата на WannaCry, EsteemAudit се възползва от уязвимостта на старите версии на операционната система Windows на компанията Microsoft до такава степен, че намиращите се в мрежата компютри да си взаимодействат”, пише в материала.

По данни на американския в. "Политико”, организиралите атаката на 12 май хакери са се възползвали от шпионска софтуерна програма, за която се предполага, че се използва от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Хакерите използвали софтуер, разпространен от група с псевдоним Shadow Brokers.

Водещи

Най-четени