"Червеи" и "троянци" най-често атакуват компютрите ни 12.11 | 14:13

Разработват проект на Национална стратегия за киберсигурност

От Елица Елефтерова

Сигналите за злонамерен софтуер от началото на годината у нас са предимно за "червеи" и "троянци" и много малко – за вируси. Това заяви Васил Грънчаров, директор на "Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност" (GovCERT.bg) в Изпълнителна  агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).

Грънчаров е участник в Третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, съобщават от изпълнителната агенция.

България, наред с Япония, Китай, Исландия и Португалия е сред държавите с най-бърз интернет в света, а София е сред десетте столици в света по същия показател, допълни Красимир Симонски.

Правителственият център е обработил за деветмесечието общо 1607 сигнала, 59%, или 950 случая са DDоS атаки (Отказ от услуги), 223 или 14% са спам, ботнет – 6% или 106, злонамерен софтуер – 5%, или 76 сигнала, фишинг атака – 11% или 173 сигнала и кражба на лични данни – 5%, или 74 случая.

Независимо от това дали кибер ударите са насочени срещу бизнеса, или държавното управление, ролята на Министерство на информационните технологии и съобщенията в областта на информационната и мрежова сигурност се увеличава.

Междуведомствена работна група разработва проект на Национална стратегия за киберсигурност. България, като член на инициативата ITU-IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats) поддържа постоянна свързаност с глобалния център за реагиране на IMPACT и получава в реално време информация за конкретни кибер заплахи и указания за превантивни действия, посочи Красимир Симонски, изпълнителен директор на ЕСМИС.

Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност са Международна академия за обучение по кибер разследвания, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" и българското звено на "Задграничен консултативен съвет по сигурността".

Водещи

Най-четени