Морският сезон стартира с мръсни плажове и скъпа сянка 03.06 | 15:01

Ангелкова обеща цяло лято внезапни проверки на пясъчните ивици заедно с експерти от МОСВ

От iNews.bg

Новият сезон на Черноморието стартира с мръсни плажове и отново скъпа "сянка", въпреки обещанията на туристическия министър Николина Ангелкова за евтини плажове от тази година. Арендатори на пясъчните ивици масово мамят с ниските цени на чадъри и шезлонги. Сезонът по Черноморието официално започна, а с него и триковете на наематели на плажове, установи бТВ.

На Северния плаж в Бургас боклуците са повече от туристите. Ивицата беше отдадена на търг преди дни и нито е почистена, нито обезпаразитена. "Има кърлежи, мухи, пчели. За първи път сме на плаж днес, но няма да ходим тук.", коментира  Димитрина Димитрова.

Стойките на чадърите ръждясват между неработещите заведения. Цената от 7 лв., обявена за този сезон, стряска плажуващите. Румяна Димитрова е категорична, че не бива да се плаща за сянка – "в крайна сметка, това е градски плаж.”

На другия плаж в Бургас, който няколко лета беше безплатен, сянката вече има цена – 5 лв. за чадър и 7 лв. за шезлонг. Така, ако искаш сянка на градския плаж, трябва да се бръкнеш с 12 лв. на ден. 

Мръсна вада с неизвестна течност разделя плажа на Нестинарка. Бараката, в която трябва да се помещава медицинския пункт, всеки момент ще се разпадне". 

"Ще се предлага, както е в Гърция - едно кафе задължително, за да ползваш, а чадърът ще бъде 30 ст. плюс една вода", коментира спасителят на "Нестинарка” Иван Стоянов.

Въпреки че табелата с цена 5 лв. ту се появява - ту изчезва, най-евтиният плаж по Черноморието е на път да остане мираж. 

"Те са длъжни да предлагат цените, които са предложили в офертата", заяви Ангелкова и напомни, че договорът за концесия се прекратява при нарушение.

Министерството ще преговаря с някои от новите стопани да намалят цените на плажните принадлежности. Докато плажовете са в подготовка, услугите са на промоция, а за да се променят цените ще трябва да минат и законовите изменения.

"Проверките как се изпълняват договорите за концесии и наем на морските плажове ще продължат активно през целия сезон", заяви Ангелкова при посещението си на плажа в Лозенец.

Тя направи съвместна проверка с министъра на околната среда и водите Нено Димов на местната пречиствателна станция за отпадни води.

Министърката бе категорична, че няма да се изгражда заведение на скалите над плажа в селото, за което наскоро алармираха местни жители и медии.

"Проверката на Министерството на туризма показа, че ситуацията на място се разминава с първоначалната схема за преместваемите обекти, предоставена от наемателя и затова тя ще бъде отменена. Необходимо е да се извърши ново заснемане на терена, за да бъде променена кадастралната карта", каза Ангелкова.

Двамата министри информираха, че мобилни екипи с експерти от двете институции ще следят за чистотата на ивиците и морската вода през цялото лято, като инспекциите ще са внезапни и по сигнали.

Водещи

Най-четени