Предлагаме помощ на Барние за преговорите с Лондон 19.12 | 13:30

Ако не се проведат правилно, може да има щети за милиарди, каза Борисов

От iNews.bg

Надявам се в следващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да придвижим максимум преговорите за Брекзит напред. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместен брифинг в Министерски съвет с главния преговарящ, отговорен за провеждането на преговорите с Обединеното кралство Мишел Барние, предаде БГНЕС.

Имах възможност да срещна с депутати от българското Народно събрание, със синдикатите и работодателите. По време на дискусията, която проведохме навсякъде в ЕС, върху залога на напускането на Обединеното кралство на ЕС и по време на тези преговори, които започнаха през юни 2017, българското председателство след председателството на Испания ще бъде изключително важно, заяви от своя страна Мишел Барние. Миналия петък беше чест за мен да участвам на заседанието на държавните глави на ЕС. Премиерът Борисов присъстваше, сложихме край на първия етап на преговорите, споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни. Една от темите засяга България - темата за положението на гражданите, които живеят и работят в Обединеното кралство. Те са много - десетки хиляди, но има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускането на Обединеното кралство на ЕС, за да може да се гарантират правата на всички граждани, подчерта Барние.

Той съобщи още, че ще започнат преговорите по преходния период през февруари, а през март ще започнат разговор с британците върху бъдещите връзки. Благодаря на Борисов за поетия ангажимент, България е добре подготвена, настъпват много важни дати. Ще продължаване преговорите с Обединеното кралство, заяви още Барние.

Борисов припомни, че по време на срещата си с Тереза Мей в Лондон, са поети ангажименти за пожизнено гарантиране на правата на българските граждани във Великобритания. "Българските граждани на Острова трябва да знаят, че сме се разбрали техните права да бъдат изцяло защитени”, увери Борисов. Той каза, че социално-икономическият залог е изключително голям – и за Европа, и за Великобритания.

"Ако Брекзит не се проведе с правилни стъпки, може да имаме щети за милиарди и хиляди човешки съдби на кръстопът”, каза премиерът. Той отбеляза, че червената линия, която не трябва да бъде престъпвана е и по отношение на общия пазар. "Трябва да се спазват правилата на Общия пазар. От тук насетне се надявам в няколко сфери също да се намери баланс”, заяви Борисов и наблегна на сигурност и отбраната. "Тук мисля, че сме пак на едно мнение с г-н Барние, че специалните ни служби трябва да работят със службите на Великобритания по отношение на трафика, на прането на пари”. Трябва да положим огромни усилия, Брекзит ще е труден, каза Борисов и припомни, че в Брюксел вече е започната усилената работа с комисаря Гюнтер Йотингер по новия програмен период. След напускането на Великобритания на общността, по 10 млрд. евро на година ще липсват в бюджета на Европейската комисия, отбеляза Борисов. Мишел Барние е на наша страна по отношение на Кофезионната политика, каза още Бойко Борисов и отново сравни Брекзит с тежък развод на семейство и надеждата си Великобритания да се върне в Европейския съюз.

Водещи

Най-четени