Цацаров закрива фондация за незаконно финансиране на ДОСТ 20.10 | 11:13

"Асоциация Бату платформ" получила от Турция 100 000 евро за партията на Местан

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в окръжния съд в Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел - "Асоциация Бату платформ", чрез което незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, съобщиха от прокуратурата.
 
Данни от разследване за престъпление против политическите права на гражданите, водено от прокуратурата в Добрич, сочат, че сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро на 14 март. Наредител е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, но няма данни за субекта на преведената сума.

Парите били използвани за купуване на хранителни продукти, разпределени в пакети на стойност от по 30 лв. След това били транспортирани до 15 български града и складирани с помощта на членове на сдружението, както и на членове и симпатизанти на ДОСТ.
 
"Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание", посочват от прокуратурата.

От исковата молба на главния прокурор до съда става ясно, че действията на сдружението противоречат на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Водещи

Най-четени