Хитрино се връща към живота, пускат от днес и влаковете 21.12 | 13:39

Даренията за пострадалите от изпепеленото село достигнаха 1,7 млн. лв.

От iNews.bg

Животът в Хитрино се връща постепенно. Част от хората от южната част на селото, което не бе засегнато от адската влакова експлозия, се прибраха във вторник вечерта по домовете си, запалиха печките, а някои от тях останаха и да пренощуват на своя отговорност. От Национална компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че първи коловоз на гарата в Хитрино ще бъде пуснат още тази вечер след 20:00 ч. и по него дори ще могат да минават влакове.

В селото, преживяло истински кошмар в ранната утрин на 10 декември - като на война, все още действат екипи на пожарната и железниците, работници на енергото и на фирмите по възтановяване.

1826159

Междувременно набраните средства от дарения за изпепеленото село по линия на Българския червен кръст наближават 1,7 млн. лв. Те ще бъдат разпределяни от Обществен съвет, който в кратки срокове ще приеме решения. Това каза по БНР д-р Никола Николов, директор "Мениджмънт на бедствията" в БЧК. Той увери, че няма да има забавяне в разпределянето на средствата от даренията.

"Предстои оценка на нуждите на пострадалите съвместно с местната власт и органите, работили на терен, така че до възстановяването на техните домове да сме адекватни, да не оставим хората да страдат, да бедстват", каза Николов, който пътува с екип на БЧК към Хитрино.

Заради "червената зона" в Хитрино пунктът на БЧК за раздаване на стоки от първа необходимост бе позициониран в съседно село. С края на евакуацията и връщането на жителите сега пунктът се мести на територията на Хитрино, а доброволците на организацията ще продължат да работят на терен, обясни той.

След 10 януари следващата година БЧК започва раздаването на част от храните, с които се подпомагат бедните домакинства у нас по линия на оперативната програма за най-нуждаещите се. Първите, които ще ги получат до броени дни, са жителите на Хитрино. От общо 19 вида храни, първият пакет включва десет, съобщи ръководителят на управляващия орган на програмата в Агенцията за социално подпомагане Анна Ангелова.

"За обезпечаване на нуждите на целевата група там са осигурени допълнително още 1300 пакета, които ще бъдат предоставени на хората веднага след като се върнат по домовете си. Първоначално ще бъдат раздадени 10 хранителни продукта - брашно, ориз, пакети, картофено пюре, гювеч, компот, конфитюр, местни консерви, захар и вафли", допълни Ангелова.

Водещи

Най-четени