МВР получило над 2,5 млн. лева дарения от февруари до септември 2015-а 06.01 | 19:38

Даренията са законни, няма заобикаляне на закона, уверяват от силовото ведомство

От iNews.bg

Министерството на вътрешните работи е получило сумата от 2 583 708.21 лв. като дарения за периода от февруари до септември 2015 година.

С обнародваните на 24 февруари 2015 г. промени в Закона за Министерството на вътрешните работи /чл. 249, ал. 9/, се урежда възможността за даренията за МВР, като остава изричната забрана за дарения от физически лица и частни търговски дружества.

Изключение са случаите, когато дарението е осъществено в изпълнение на международни договори, по които България е страна или когато дарителят е община, държавна структура, която има функции във връзка с осъществяването на държавната власт, държавно предприятие или търговско дружество със 100% държавно участие в капитала и международен орган или организация.

Сумата по международни договори за същия период е над 2 400 000 лева. Останалите около 180 000 лв. са дарени от общини и държавни структури.

"Категорично подчертаваме, че правното основание за получаване на дарения съществува в ЗМВР и не е налице заобикаляне на закона, каквито твърдения се появиха в медийни публикации. Цялата информация по темата е публична и достъпна на официалния сайт на министерството", заявяват от пресцентъра на силовото ведомство.

Водещи

Най-четени