В София ще честват Деня на бесарабските българи 22.10 | 11:36

Културно-просветно дружество за връзки с тях организира редица събития

От iNews.bg

Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец” – гр. София организира ред събития по повод честването ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ на 29 октомври, който през настоящата 2018 г. се отбелязва за двадесет и първи пореден път в България! Програмата по случай празника включва следните прояви:

От 23 октомври до 6 ноември 2018 г.- Фотоизложба на тема: "Бесарабия – извор на красота и родолюбие" на българския етнофотограф Асен ВеликовВ избраните снимки ще видим младежи от Бесарабия, облечени в традиционни облекла. Всеки един портрет е придружен с откъс от стихотворение на бесарабски поет. Откриването на изложбата е на 23-ти октомври от 18.30 ч. във фоайето на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ул. "Московска" 6А. Изложбата е под патронажа на Държавната агенция за българите в чужбина и със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

28 октомври - Х-та Кръгла маса на тема: "Обществени и културни проблеми на българите в Бесарабия, Таврия, Крим и ролята на гражданските организации. В нея ще вземат участие както представители от България – преподаватели, учени, журналисти, общественици, така и  гости от Украйна и Молдова. Ще бъдат обсъдени отговорите на държавните институции, в отговор на обръщението от миналогодишната IX-та Кръгла маса. Ще бъдат обсъдени важни въпроси за българското гражданство, образованието, науката и културата на сънародниците в Бесарабия, Таврия, Крим, Одеска област и др. По време на тазгодишната Кръглата маса по традиция ще бъде прието Обръщение към българските държавни институции. Кръглата маса ще се проведе от 10.00 часа в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ, бул. "Цар Борис III”, № 224. Съорганизатор: Департамент за усъвършенстване на учителите при СУ "Св. Кл. Охридски”.

29 октомври Празничен концерт по случай Деня на бесарабските българи с участието на млади таланти от България, Бесарабия и Таврия. Детски състав от с. Чийший, Украйна и танцов състав "ФАЛМИС" към Дружеството на банатските българи в България ще вземат специално участие в тържеството. Концертът ще се проведе от 18.30 часа в Зала № 1 на Централния военен клуб, ул. "Цар Освободител”, № 7. Съорганизатори: Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Държавна агенция за българите в чужбина.

В годината на двата светли юбилея – 180 години на Болградската катедрала "Свето Преображение Господне” и 160 години от основаването на първото българско средно училище – Болградската гимназия, Дружество "Родолюбец" кани приятелите на Бесарабия да отбележим заедно Деня на бесарабските българи и да засвидетелстваме своята подкрепа и съпричастност към мисията на тези две институции в днешно време.

Водещи

Най-четени