16-годишна родилка уби бебето си и го сложи във фризера 07.03 | 15:17

Повдигат й обвинения, може да лежи до 2 години в затвора

От iNews.bg

16-годишно момиче е родило в дома си и сложила бебето си във фризера. Кошмарният случай е от казанлъшкото село Средногорово, предаде БГНЕС. Непълнолетното момиче живеело заедно с баща си и приятеля си, който е пълнолетен. По свидетелски данни 16-годишната е имала сексуални контакти и с двамата мъже – и с баща си, и с приятеля си. След раждането непълнолетната е настанена в Казанлъшката болница в тежко състояние и под полицейска охрана.

Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък се провежда разследване по досъдебно производство за извършено убийство от майка спрямо новородено. На 5 март 2018 г., в 14:52 ч., в Районно управление на МВР на МВР-Казанлък е получен сигнал от лекари от МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски"-Казанлък за приета жена след раждане, която не дава обяснение къде е новороденото. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив. След посещение на място се е установило, че около 14:30 часа в МБАЛ-Казанлък, поради влошени стойности на кръвни показатели, е приета 16-годишната П.Л., като при прегледа е установено, че на 1 март 2018 г. в къща в С.С., общ.Казанлък, непълнолетната е родила дете, от мъжки пол.

Събраните до момента доказателства сочат, че родилката е умъртвила детето чрез удушаване с ръце. Мъжът, който съжителствал с нея на семейни начала, е сложил новороденото в найлонова торба и го е занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник. Извършен е оглед на местопроизшествието, при който в полиетиленова торба е открит трупа на новороденото дете и плацента. Те са предадени за съдебно-медицинска експертиза в МБАЛ-Стара Загора. Съгласно заключението на съдебно-медицинската експертиза се касае за новородено дете с вътреутробна възраст от 8 лунарен месец, преживяло след раждането около 10 минути, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност, дори и без специални условия. Причината за смъртта е механична асфиксия – притискане на шията, най-вероятно с ръка, сочат данните от експертизата. Състоянието на трупа отговаря раждането и смъртта да са станали на 1 март 2018 г.

Днес спрямо 16-годишната П.Л. ще бъде повдигнато обвинение за това, че на 1 март 2018 г. е извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него - престъпление по чл.120 ал.1 от Наказателния кодекс. Съгласно чл.120 ал.1 във връзка с чл.63 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс, тъй като извършителят на деянието е непълнолетно лице, се предвижда наказание "лишаване от свобода" до две години. Извършени са разпити на свидетели. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза, която установила причината за смъртта на новороденото.

Водещи

Най-четени