63% от българите продължават да искат АЕЦ „Белене“ 13.12 | 18:00

Всяка идея или действие по отношение на чистия въздух среща веднага одобрението на обществото

От iNews.bg

Голяма част от българите продължават да са на мнение, че страната ни трябва да построи АЕЦ "Белене". Това е един от изводите на базата на бърз телефонен сондаж на общественото мнение, проведен от "Галъп интернешънъл". В социологическото проучване са участвали 800 души, а самото то е проведено между 7 и 9 декември. От анкетираните 63% гледат положително на изграждането на Втора атомна. На обратното мнение пък са 26 на сто.

Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага, отбелязват от социологическата агенция. Както може и да се очаква, въпроси като "царските имоти", например, са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ "Белене". Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството.

Мнозинства над 90% одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% са "за", а 22% са "против". С традиционна симпатия реагират българите и на темата "Белене" – 63% одобряват този анонс на правителството, а 26% - не. Високо се оценява и посещението на Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират, срещу 28% на обратното мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение.

Повдигането на темата с "царските имоти" обаче среща осезаем обществен отпор. 73% са "против", а 19% са "за". В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

Краят на годината е време за равносметки и за очаквания. "Галъп интернешънъл" вече започна да публикува обобщения на годината от ежемесечните си изследвания – подробностите скоро ще излязат в традиционния годишник на агенцията.

В телефонните сондажи също са заложени индикатори за равносметки и очаквания. Например, 76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, според 15% са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче президентът навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата.

19% от пълнолетните българи пък смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС. 38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат. Очевидно протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи.

Водещи

Най-четени