Вежди Рашидов: Култура без пари - това е самодейност 20.10 | 17:31

Държавата да заделя поне 1% от БВП за култура, поиска депутатът

От Ани Романова

Държавата трябва да заделя поне 1 процент от брутния вътрешен продукт за култура. Това обяви в интервю за БНТ бившият министър на културата и настоящ председател на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов.

"Пари са необходими. Култура без пари това е самодейност. Когато говорим за националната култура – да, това е пари. Голямата култура се прави с големи пари. Но тя и връща големи пари. В големите икономики културата е на осмо място. Някои държави правят милиарди от култура и това е едно от големите пера, които носят много пари и това няма какво да го говорим. Ние в България още се опитваме да говорим за култура като художествена самодейност, но това не е самодейност.

Да, малко са парите за култура и винаги съм го повтарял. Докато не станат парите за култура 1% от БВП, ние не може да говорим за нормални пари в културата", коментира Рашидов.

Той поясни, че винаги е искал повече пари за култура и като министър почти е удвоил бюджета на Министерството на културата – от 96 милиона лева на 180 милиона.

"Министър Боил Банов сложи още 15-16 милиона отгоре. Така че има прогресивен растеж на парите за култура", изтъкна депутатът.

Водещи

Най-четени