Работодателите не искат да вдигат минималната заплата 19.10 | 11:43

Това ще доведе до раздаване на пари в пликове, казва Васил Велев

От iNews.bg

Работодателите у нас не са съгласни с плановете за увеличение на минималнитете ставки на заплащане за различните професии. Според тях това може да доведе до увеличаване на сивата икономика, вместо да постигне желания от държавата ефект. "Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик”, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Повод за думите му е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г. В тази връзка вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

На коренно противоположно мнение обаче са синдикатите. "Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, контрира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа”. От синдиката дори настояват за още по-сериозно увеличение от обявеното. "Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст”, допълни тя.

От своя страна Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са нараснали с 11% . "Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, твърди представителят на работодателите.

По думите му, в България практически няма безработица: "Безработни са хора или без никаква квалификация, или не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят”.

Водещи

Най-четени