Голяма част от София с по-сигурно електрозахранване за зимата 07.12 | 14:02

ЧЕЗ приключи проекта за подмяна на 110-киловолтово трасе, захранващо 9 района на града

От iNews.bg

"ЧЕЗ Разпределение България” приключи най-мащабния си проект за 2017 г. – подмяната на кабел 110 киловолта в София - "Енос". С реализацията му компанията повиши сигурността на електрозахранването на 9 столични района. Това включва както домакинства, така и държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа на градския транспорт. Инвестицията е в размер на 3,2 млн. лв.

В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение България подмени стар маслен кабел с дължина 3.93 км с нов сух 110-киловолтов кабел. В резултат на ремонта ще бъде намален броят на авариите и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване. По-висока ще бъде сигурността на електрозахранването в районите "Триадица”, "Красно село”, "Средец”, "Лозенец”, "Красна поляна”, "Възраждане”, "Илинден”, "Младост” и "Искър”.

"Благодарим на Столична община за подкрепата и съдействието, които ни оказаха при реализацията на проекта. Ще продължим да следваме своя общ план за развитие електроенергийната инфраструктура в съответствие с нарастващите нужди на гражданското общество и бизнеса. Още през 2018 г. планираме подмяната на още един 110-киловолтов кабел в София", отбеляза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал.

"Проектът беше изключително сложен и мащабен, като ние създадохме необходимата организация, за да осигурим непрекъснатост на електрозахранването по време на изпълнението на проекта. Така 39 хиляди клиента в 45 столични квартала ще могат да разчитат на по-качествено и сигурно електрозахранване в навечерието коледните и новогодишни празници. Благодаря на всички служители, които спомогнаха успешната реализация на проекта", допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

Подмяната на кабела "Енос" е част от програмата на "ЧЕЗ Разпределение” за модернизиране на електрозахранването на столицата. През 2017 г. компанията реализира най-мащабната инвестиционна програма, а с приключването на всички проекти през 12-те години от стъпването й на българския пазар, дружеството подмени една трета от съоръженията.Така загубите по мрежата намаляха наполовина.

Водещи

Най-четени