Нова мода – фотоволтаичен панел втора ръка от Германия 21.03 | 10:31

След дизеловите коли, България се очаква да се напълни и със стари слънчеви колектори

От Кристиан Костурков

Втората употреба у нас е доста широко разпространена. Оказва се, че новите и модерни технологии не правят изключение. Освен коли втора ръка, българите започват да използват все по-активно и фотоволтаични панели, използвани и изведени от експлоатация в Германия и докарани у нас. Само за последните 3-4 месеца на територията на "ЕВН България" - Югоизточна България, са получавани по 20 заявления за присъединяване на нови фотоволтаични централи, използващи такива панели. "Тенденцията започна да се наблюдава от декември 2017 г.", обясни заместник-председателят на Съвета на директорите на "Електроразпределение Юг" Гочо Чемширов.

Той допълни, че става въпрос единствено за малки слънчево централи – с мощност до 30 киловат пика, за които все още законът дава преференции. Друго условие за реализацията на такива проекти е на терена, където се изграждат, да има постройка, тъй като те са в крак с нормативната уредба при условие, че е налична такава. Идеята на закона по принцип е, че токът, произвеждан от такива фотоволтаични центтрали, ще се използва предимно за собствени нужди. На практика обаче те се използват предимно за производство на ток, който се изкупува от ЕРП-то, което е задължено да го прави заради преференциите.

Фотоволтаичните панели втора ръка идват от Германия предвид факта, че там тече кампания за подмяна на старите панели, които са на възраст около 15 години, обясни заместник-председателя на Съвета на директорите на "ЕВН България" Калина Трифонова. Заради това те са доста по-евтини от новите и се купуват все по-масово от хора и фирми в България. Тя също потвърждава, че в компанията постъпват по около 20 заявления за присъединяване на такива нови слънчеви централи на месец.

По закон договорът с такъв производител на ток се сключва за 20 години. Не е ясно обаче дали въпростните панели втора употреба ще издържат толкова, предвид факта, че вече са работили до 15 години. Освен това коефициента им на полезно действие (КПД) е по-нисък от съвременните поради това, че са от старото поколение. Именно това е и причиниата в Германия да тече кампания по подмяната им. Въпреки това обаче те произвеждат ток, макар и по-малко, поради което са изгодна инвестиция за хора и фирми у нас, които чрез тях получават гарантирано изкупуване на зелена енергия по преференциални цени, стана ясно още от думите на Гочо Чемширов. Той отбеляза още, че към момента към мрежата на "ЕВН България" има присъединени над 1200 ВЕИ-централи, огромна част от които са именно слънчеви. Общата мощност на въпросните производители на зелен ток е около 640-650 мегавата, а 490 от тях са фотоволтаици. И ще се увеличават предвид наблюдаваната тенденция за внос на панели втора употреба от Германия.

Водещи

Най-четени