Der Standard: OMV и „Газпром“ рестартират „Южен поток“ 13.06 | 18:30

В Австрия се надяват газ от „Турски поток“ да тръгне през България и да стигне до хъба в Баумгартен

От iNews.bg

Австрийската компания OMV и руската "Газпром" обсъждат възможностите за рестарт на замразения проект "Южен поток". Това твърди авторитетното австрийско издание Der Standard, позовавайки се на свои източници. Според тях двете дружества вече са започнали разговори в тази посока.

Вестникът отбелязва, че OMV и Австрия имат сериозен интерес от възраждането и реализацията на проекта, тъй като техният газов хъб в Баумгартен ще се превърне във входната точка на руския газ за Централна и Западна Европа. Реално компанията се включи в проекта именно поради тази причина. Заради това първоначалният маршрут на газопровода бе променен и вместо до Италия, тръбата трябваше да достигне до Баумгартен. Но през 2014 г. Русия обяви спирането на проекта заради блокирането му от страна на Европейската комисия.

Според информацията на Der Standard идеята на австрийците е "Южен поток" да бъде реанимиран като продължение на проекта "Турски поток". Именно поради тази причина OMV смята да се включи точно преди реализацията на втория етап на газовата тръба от руския до турския бряг. Според плана първата тръба ще доставя синьо гориво за вътрешните нужди на Турция, а втората ще бъде предназначена за доставки до Южна и Югоизточна Европа. Именно поради тази причина австрийската компания е заинтересована от присъединяването си към втория етап на проекта.

В OMV предполагат, че руският газ от втората тръба на "Турски поток" ще може да достигне до Австрия чрез вътрешните газопреносни системи и интерконекторните връзки между България, Сърбия и Унгария. Така синьото гориво ще може да стигне и до хъба в Баумгартен. А в същото време от "Газпром" са готови да продават газ на OMV, казват източниците на австрийския вестник. От там обаче отбелязват, че нито властите в Австрия, нито компанията, са потвърдили информацията за водените преговори с руснаците.

"РИА Новости" припомня, че по-рано също се е говорило за възраждане на проекта "Южен поток" под някаква форма, дори и с промяна в маршрута на тръбата и първоначалния проект. Включително и от страна на Унгария и България. В същото време обаче в руското енергийно министерство всеки път категорично заявяваха, че възможности за възраждане на проекта не се обсъждат.

Миналата седмица подобни слухове отново излязоха и у нас. Това стана във връзка с посещението на енергийния ни министър Теменужка Петкова на международния икономически форум в Санкт Петербург, където една от темите на разговорите й бе развитието на българската газопреносна система. В какво точно се изразява това така и не стана ясно, но и нашите власти отрекоха това да означава рестарт на "Южен поток". В същото време обаче от страна на заместника на Петкова Жечо Станков бе потвърдено, че разговорите с руснаците са във връзка с нашата идея за газов хъб "Балкан", за захранването на който разчитаме и на руско синьо гориво. От Русия пък отрекоха хипотезата, за която също то време на време се говори в България, за отклоняване на тръба от "Турски поток" по дъното на Черно море в посока Варна.

Водещи

Най-четени