Изтребители пето поколение до българската граница 20.06 | 10:16

Турция получава от САЩ първите F-35, започва обучение на пилотите

От iNews.bg

Още утре САЩ ще предадат на Турция първите изтребители от пето поколение F-35. И това ще се случи въпреки противодействието на американските законодатели, съобщи във вторник телевизия Си Ен Ен, предаде БГНЕС. Информацията е потвърдена официално от представител на Пентагона Майк Ендрюс. Според него церемонията, посветена на предаването на първите самолети, ще се състои в четвъртък в тексаския град Форд Уърт. След това "два изтребителя ще бъдат насочени към базата на ВВС "Люк" в щата Аризона", каза още Ендрюс.

"Турските пилоти на F-35 и специалисти по техническо обслужване са пристигнали в базата "Люк" и скоро ще започнат подготовка за полети", допълни той. Анкара има намерение да придобие над 100 от най-новите изтребители F-35.

Американските законодатели се опитваха активно да попречат на предаването на изтребителите на Турция. По-рано през този месец Сенатът на Конгреса на САЩ прие версия на законопроекта за бюджета на Пентагона за 2019 финансова година, според която министърът на отбраната бе лишен от възможността да одобри доставката на американско оръжие за Турция, включително и на изтребителите, без да бъде представен специален доклад за доставката на руските зенитни ракетни системи С-400 на Турция. Окончателната формулировка на закона ще бъде изработена след като двете камари на Конгреса на САЩ съгласуват своите версии.

Водещи

Най-четени