Македония повлече крак: Косово иска договор със Сърбия 20.06 | 18:03

Време е за преговори и помирение с Белград, казва Хашим Тачи

От iNews.bg

Македония като че ли повлече крак за урегулиране на отколешни спорове и междусъседски вражди на Балканите. След като Скопие и Атина, след близо 30-годишни разправии, най-накрая си стиснаха ръцете и подписаха договор за името на Македония, който устройва и двете страни, сега май нещо подобно би могло да се слуичи и между Белград и Прищина. Или поне да се постави неговото начало. Инициативата идва именно от Косово.

Време е за преговори със Сърбия, които ще доведат до историческо помирение. Това заяви косовският президент Хашим Тачи, предаде БГНЕС. Той коментира предстоящата си среща със сръбския президент Александър Вучич, която трябва да се проведе в неделя в Брюксел.

Наблюдатели отбелязват, че тя ще е финалната стъпка за постигането на договор между Косово и Сърбия за помирение между двата народа, съобщават македонски медии. На пресконференция в Прищина Тачи заяви, че САЩ и ЕС са силно заинтересовани от нормализирането на взаимоотношенията между двете страни. "Нашата цел е да получим правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което да позволи нормализиране на обстановката между нашите земи и народи. Време е за тези преговори, които по един или друг начин ще доведат до подписването на историческото споразумение, което ще сложи край на една трагична епоха между двете държави”, заяви косовският президент.

Той подчерта, че е наясно, че това ще бъдат едни трудни преговори и каза "Косово няма защо да се плаши от диалог, нито пък от неговия епилог”. "Както обществото и политиците в Косово имаха нужната храброст, знания, организираност и взаимно съгласие на конференцията в Рамбуйе и във Виена за преговорите за справедлива борба, обявяване на независимост и сформирането на държава”, заяви Тачи. Той подчерта, че договорът със Сърбия е важен за ускоряването на процесите по интеграция в Косово.

Срещата на Тачи и Вучич ще бъде в неделя в Брюксел и ще се проведе заедно с върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Водещи

Най-четени