Учебници по български и история за българите в Румъния и Сърбия (СНИМКИ) 12.09 | 14:00

Родолюбците от фондация „Бъдеще 2008“ присъстваха в Брещя за празника му

От Ивайло Ангелов

Фондация "Бъдеще 2008" от Силистра осъществи поредното си посещение при българите в чужбина. Този път родолюбците отидоха при общността на банатските българи-католици в Румъния и Сърбия. Основната цел на тяхното посещение беше да дарят нови учебници по български език и литература, както и по история, за местните училища, където децата изучават родния си език. Освен това хората от Силистра бяха поканени да присъстват на празника на българското село Брещя, намиращо се в областта Банат в Румъния.

През първия ден от своето посещение на път за румънски Банат добруджанци успяха да посетят за кратко село Бребени-сърб, където се срещнаха с кмета и му предоставиха учебници по български и литература за стартиращото скоро там българско неделно училище. След това силистренци посетиха село Стар Бешенов /на румънски език Дудещи Веки /, отново в Банат, което е центъра на банатските българи в Румъния. Там те осъществиха срещи с председателя на местния филиал на дружеството на банатските българи Пири Велчов, както и с много изявени местни граждани. На среща с учители от двете училища, където се изучава български език, бяха връчени учебници по български език и литература за различните класове, по история на България както и знамена и други пособия.

Главния повод за идването на гостите от Силистра беше покана да присъстват на празника на село Брещя и 115-ата годишнина от основаването на местната църква. Поканата беше отправена от председателката на филиала на местното дружество на банатските българи - Петронела Туши Шехаби, която бе и основен организатор на пищния празник. Католическата църква в селото честваше 115 години от основаването си. На празника присъстваха българската депутатка в румънския парламент Михаела Чокани, председателя на Съюза на банатските българи от град Тимишоара - Николай Марков, главния секретар на съюза Стефан Велчов, всички председатели на местните филиали на дружеството в цял румънски Банат и други официални лица от местната власт. От българска страна представителите на Фондация "Бъдеще 2008" единствени уважиха важния празник и юбилей.

Празненството започна с литургия на банатски български диалект в местната черква, построена през 1902 година. След това празникът продължи богата културна програма, в която участие взеха 6 състава за български фолклор от няколко населени с етнически българи-католици места в Банат. Гостите от България подариха на местното българско дружество учебници и книги на български език и помагало по история на българския народ.

Последното село в румънски Банат, което силистренци посетиха, беше Винга. Там те се срещнаха и разговаряха с председателя на местното българско дружество Франци Велчов и му дариха отново учебници по български език и литература, книги, както и помагало по история на България.

Последната спирка от мащабната обиколка на родолюбците от Силистра беше село Иваново, намиращо се в Република Сърбия. Селото е населено от банатски българи, унгарци и сърби. Банатските българи там са преселници от намиращото се в Румъния село Стар Бешенов. На тази историческа дебютна среща българските гости се видяха с Аугустин Калапиш - изявен банатски българин, написал няколко много важни книги, касаещи историята на банатските българи от село Иваново и не само. Той е и автор на буквар и читанка за деца - банатски българчета, чрез който те могат да изучават паралелно и техния местен банатски български диалект и книжовния български език. От името на фондацията бяха дарени илюстрована карта на България с историческа информация, както и учебници по български език и литература и много знамена за местните деца изучаващи български език при преподавател изпратен от България. За финал силистренци изразиха надежда, че и занапред ще могат да помагат на банатските българи в техните усилия да съхранят българската си идентичност, език и култура.

Водещи

Най-четени