Разнобой в ЕС за членството на Македония и Албания 26.06 | 13:55

България като председател на ЕС предлага официално старт на преговорите със Скопие и Тирана

От iNews.bg

Европейският съюз е разделен около подкрепата за членството на Албания и Македония. Въпреки надеждите на двете страни за подкрепа на членството им, има известно противопоставяне от Франция, Холандия и Дания, които могат да изискат допълнителни условия, като например повече реформи за борба с корупцията и организираната престъпност както в Албания, така и в Македония, заявиха от ЕС, предаде БГНЕС. Въпреки колебанията обаче НАТО са готови да приемат Македония във военния алианс, като генералния секретар Йенс Столтенберг заяви, че преговорите вероятно ще започнат през юли.

Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи днес в Люксембург Македония и Албания да бъдат поканени да започнат преговори за присъединяване към Общността. Според министъра на външните работи Екатерина Захариева, която председателства Съвета, шансовете на Скопие са по-големи от тези на Тирана, съобщава БНТ.

Въпреки това все още има държави като Франция, които са скептични за започването на преговори с Македония. Ако днес външните министри не успеят да вземат решение, въпросът ще бъде обсъден от лидерите на ЕС, които се събират в края на седмицата в Брюксел. Не се очаква обаче те да излязат с позиция, различна от тази на външните министри. В такъв случай Македония и Албания ще трябва да изчакат още една година - до следващия доклад на Европейската комисия и тогава въпросът отново може да бъде поставен на масата за обсъждане сред държавите членки. Вчера гръцкият министър на външните работи на - Никос Кодзиас - призова ЕС и НАТО да изпълнят обещанието си за преговори с Македония и Албания.

Междувременно снощи бурните протести в Гърция срещу името Северна Македония продължават. А премиерът на Македония Зоран Заев, заяви, че ако референдумът за новото име се провали, той ще подаде оставка.

Водещи

Най-четени