Младият Курц спечели изборите в Австрия 16.10 | 09:48

Партията му обаче ще трябва да търси партньор, за да сформира правителство

От iNews.bg

Младият консервативен лидер Себастиан Курц и неговата Австрийска народна партия (АНП) спечелиха парламентарните избори в Австрия. Така 31-годишният настоящ външен министър на страната е на път да оглави новото й правителство. Ако го направи, той ще бъде най-младият премиер не само в Австрия, но и в Европа, предаде Нова телевизия.

Преди това обаче ще трябва да си намери коалиционен партньор, тъй като партията му спечели 31.6% от гласовете, което е недостатъчно, за да сформира сама кабинет. Много вероятно е партньор на АНП да стане крайнодясната Партия на свободата, която се обявява за строга имиграционна политика. За подобна, макар и не толкова крайна, политика се обявяваше неведнъж и Курц.

По последни данни общо 5 партии минават 4-процентната бариера и влизат в новия австрийски парламент. Извън него засега остават Зелените, въпреки че се очакваше да спечелят депутатски мандати.

Победител АНП на Себастиан Курц, а второто място е за крайнодясната Партия на свободата. Те изпреварват социалдемократите, макар и с много малка преднина, предаде бТВ. След това се нареждат либералите, а последни засега са отцепниците от "Зелените".

Водещи

Най-четени