Мадрид реши! Каталуния вече няма да е автономна 19.10 | 13:36

В събота испанското правителство се събира на извънредно заседание

От iNews.bg

Мадрид взе решение да отнеме автономните права на Каталуния. Това стана, след като лидерът на областта Карлес Пучдемон не спази срока, който му бе даден, за да оттегли декларацията, чрез която фиктивно бе обявена каталунската независимост.

Испанските власти съобщиха, че ще продължат със стъпките за отнемането на автономните права."Испанското правителство ще продължи процедурите, описани в член 155 от Конституцията, за се възстанови в законността в каталунското самоуправление", пише в изявление на централните власти, предаде БГНЕС. Минути преди това Пучдемон заяви, че засега няма да бъде обявена независимост. Такава обаче ще има, по неговите думи, ако Мадрид спре автономията на региона.

"Ако централното правителство не спре да възпрепятства диалога и продължава с репресиите, каталунският парламент би могъл да гласува официалната декларация за независимост, която отложи на 10 октомври”, каза той. Изявлението му идва след изтичането на срока, поставен от Мадрид, който беше 10:00 ч. местно време (11:00 ч. българско). Пучдемон обаче каза също, че миналата седмица не е била обявена независимост. Въпреки това, централното правителство заяви, че той не е дал отговор на според условията, поставени от Мадрид.

Междувременно бе обявено и че за тази събота е насрочено извънредно правителствено заседание. Срещата на испанския кабинет ще бъде посветен именно на най-голямата политическа криза в страната от десетилетия насам.

Водещи

Най-четени