Столът на Меркел се разклаща 24.11 | 15:08

Щайнмайер успя да навие Шулц да преговаря, но засега не и с канцлера

От iNews.bg

Политическата криза в Германия се задълбочава все повече. След като трите партиите не успяха да се договорят за създаването на т.нар. Ямайска коалиция, се заговори и за предсрочни избори. Никой от политическите лидери обаче май не иска това да се случи. Водещите партии и конкуренти - на Ангела Меркел и Мартин Шулц, обаче не само не искат да седнат на масата за преговори, но и настоящият канцлер, чийто стол започва сериозно да се разклаща, предпочита като изход от ситуацията предсрочните избори. Другите обаче не са на това мнение. Затова вчера президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер, който също не одобрява нов вот, проведе разговор със съпартиеца си и лидер на социалдемократите Мартин Шулц, с цел да го убеди да преговаря с Меркел.

Разговорът явно дава резултат, защото Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обяви, че е готова да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза. Това стана ясно след заседание на лидерите на партията, което продължи цяла нощ. След срещата между Шулц и Щайнмайер първият вече е убеден, че най-лошият вариант за Германия би бил предсрочни избори, предаде бТВ.

Засега обаче не изглежда, че урегулирането на политическата криза е близко. Социалдемократите все още не са решили дали биха преговаряли за участие в голяма коалиция с Християндемократическия съюз на Меркел. Като вариант се обмисля и само да гарантират с гласовете на депутатите си управление на кабинет на малцинството.

Така какъв е пътят, по който ще тръгне Германия, се очаква да стане ясно следващата седмица. А също и дали Меркел ще продължи да е канцлер. Тъй като е възможно и на този пост да застане друг политик, ако ГСДП постави някакви условия в тази посока, за да даде подкрепата си. Или пък на политическия хоризонт в Германия се появи някаква нова управляваща коалиция.

Водещи

Най-четени