Лондон и Брюксел в поредната задънена улица за Брекзит 20.06 | 12:02

Въпреки напредъка по някои теми, двете страни пак се карат по ирландския въпрос

От iNews.bg

Брюксел и Лондон успяха да постигнат напредък по основни технически глави в преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, но остават "сериозни различия". Те са по ирладската тема, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. Това стана известно, по време на последното заседание преди срещата на върха на ЕС през юни.

"Днешният ден е една крачка напред в преговорите. Постигнахме съгласие по определен брой теми по разделянето и Обединеното кралство пое ангажименти по други", резюмира в "Туитър" главният преговарящ от ЕС Мишел Барние. "Но не сме стигнали до целта - остават сериозни различия по темата Ирландия и Северна Ирландия", добави Барние. Преговарящите се мъчат да намерят задоволително за двете страни решение, като се съгласяват, че искат да избегнат връщането на физическата граница след Брекзит.

Екипите на ЕС и Великобритания се срещнаха във вторник в Брюксел без двамата главни преговарящи Дейвид Дейвис и Мишел Барние. "Напредък постигнахме по някои въпроси свързани с раздялата, по които европейските компании имат необходимост от сигурност. А именно митниците, ДДС, "Евратом" и сертификатите за стоките", уточни Барние, цитиран в съобщение на Европейската комисия, което придружава обща декларация на Брюксел и Лондон. Общият текст "оценява състоянието на постигнатия напредък" от 19 март. На тази дата ЕС-останалите 27 и Обединеното кралство, постигнаха съгласие по "голяма част" от договора за раздялата. То е публикувано малко повече от седмица преди срещата на върха на ЕС (28 и 29 юни), по време на която Барние ще представи напредъка в преговорите на правителствените и държавните глави.

ЕС се надява да се постигне окончателно съгласия по Брекзит, придружено с политическа декларация за бъдещите отношения до октомври, за да може да започне процес на ратификация от различни засегнати институции преди предвидената за Брекзит дата в края на март 2019 г. Главите, по които преговарящите екипи са постигнали съгласие, засягат статута на стоките, пуснати на европейския пазар преди Брекзит, ДДС, интелектуалната собственост и собствеността върху радиоактивни материали на британска територия. Остават отворени теми като географските названия, съвместна съдебна и полицейска дейност, финализирането на процедурата на ниво ЕС в момента на Брекзит.

Водещи

Най-четени