Обрат сред британците, вече не искат развод с Евросъюза 17.12 | 12:05

От март насам броят на противниците на Брекзит е по-голям и продължава да расте

От iNews.bg

Пълен обрат на мнението относно членството на Великобритания в ЕС се наблюдава вече 10 месеца. Повечето поданици на кралицата вече не иска Брекзит, а и броят им непрекъснато се увеличава, макар и плавно, спрямо този на привържениците на раздялата с Евросъюза. Това показват провежданите редовно социологически проучвания на тази тема, включително и последното.

Към момента над половината британци 51%, са против Брекзит. И обявяват, че биха гласували за оставане в Европейския съюз, ако референдум бъде проведен днес. На противоположната позиция пък са 41% от британците, предаде Ройтерс, като цитира проучване на BMG, публикувано вчера във вестник "Индипендънт".

Проучването е произведено от 5 до 8 декември с участието на 1400 души. То беше публикувано в момент, когато страната преминава към втората фаза от преговорите за напускане на ЕС, която ще се фокусира върху търговията, предаде БНТ.

За последно повече британци са били за напускането на Евросъюза през февруари. От тогава се наблюдава плавна смяна на общественото мнение и все повече британци посочват, че биха останали в голямото европейско семейство. Освен това от "Индипендънт" отбелязват, че предимството на привържениците на оставането в Съюза е най-голямото отчетено след референдума през юни м.г., когато повечето хора гласуваха за развод с ЕС. Директорът на BMG обаче посочва, че то се дължи на промяна на нагласите на тези, които не са гласували миналата година, а 9 от 10 участвалите в допитването не са променили възгледите си.

От БГНЕС и Нова телевизия отбелязват, че в проведеното сега проучване участниците са отговорили на същия въпрос, който се съдържаше в бюлетината на националния референдум от 2016 г: "Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?". Освен привържениците и противниците на Брекзит, 7% от анкетираните казват "Не знам", а 1% отказват да отговорят на този въпрос.

Водещи

Най-четени