До часове Пучдемон трябва да каже отделя ли Каталуния от Испания 19.10 | 09:15

Сепаратисткият лидер с контразакана, обявява независимост, ако му отнемат автономията

От iNews.bg

След по-малко от 2 часа каталунският лидер карлос Пучдемон трябва да каже обявява ли независимост автономната област или не. В 10:00 ч местно време (11:00 ч. българско) изтича крайният срок, който Мадрид му даде. Ако той каже, че обявява Каталуния за държава, централните испански власти се заканиха, че ще задействат процедурата по отнемане на автономията и ще поемат управлението на Каталуния.

Самият Пучдемон обаче снощи е заплашил с точно обратното. Ако Мадрид тръгне да отнема автономния статут, той ще обяви Каталуния за независима. Това е станало по време на среща с негови съпартийци, предаде БНТ. "Ако държавата реши да приложи член 155 (от Конституцията – бел.ред.), решението за независимост на Каталуния от 1 октомври ще влезе в сила", казва Марта Паскал, координатор на партията на Карлес Пучдемон.

Мадрид даде до четвъртък срок на регионалното правителство да се откаже от символичната декларация за отделяне на областта, обявена миналата седмица. Ако това не стане, на Каталуния ще бъде наложено пряко управление от Мадрид. Процедурата може да отнеме между три и пет дни.

Водещи

Най-четени