В Германия заговориха за Съединени европейски щати 10.12 | 13:34

До 2025 г. Евросъюзът да се преобразува и да има обща конституция, иска Мартин Шулц

От iNews.bg

Инициативата по въпросите за европейската политика на партийния конгрес на германските социалдемократи ясно обозначи вътрешнополитическите акценти: председателят Мартин Шулц иска до 2025 г. Европейският съюз да се преобразува в Съединени европейски щати с общ конституционен договор. Членовете на ЕС, които не поддържат тази федерална конституция, задължително автоматично ще напуснат тази организация, каза 61-годишният политик на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) в Берлин, предаде БГНЕС. Там неговата партия гласува за продуктивни преговори с ХДС/ХСС.

"Европа е нашата застраховка "Живот”. Това е единственият шанс да успеем да издържим конкуренцията на други големи региони", заяви Шулц. Той допълни, че федерална Европа не е длъжна да заплашва отделните влизащи в нея страни, а да стане разумно допълнение към националната държава. Конституционният договор трябва да бъде съставен на конвент, който да включва в себе си гражданското общество и народите. Този конституционен договор трябва да бъде потвърден от всички държави-участнички, каза той. "Този, който бъде против, той излиза от Европейския съюз", категоричен е Шулц.

Той иска да спре с тази реформа на ЕС настъплението на националистите в Европа. Той посочи успехите на десните популистки партии на изборите във Франция, Холандия, Финландия, Дания, Австрия, а също и в Германия. "Ако не променим курса, ако не укрепим Европа с практически и съвършено конкретни дела, то тези сили ще вземат връх", каза Шулц. Освен това той се опитва да осъществи по този начин искането на неговата партия от миналия век, защото идеята за създаване на Съединени щати на Европа по модела на САЩ съществува от значително по-дълго време, отколкото самият Европейски съюз. Социалдемократите за първи път се изказаха в подкрепа на това през 1925 г. Сега Шулц определя конкретен срок, до изтичането на който трябва да бъде реализирана тази цел: точно сто години, след като СДП за първи път поиска предприемането на такава стъпка.

Тези предложения бяха приети твърде скептично извън неговата партия. Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) заяви, че такова "определяне на цели" за нея не е първостепенна задача. Заедно с това тя призова за преодоляването на слабите моменти при създаването на ЕС и да бъде направен Европейският икономически и валутен съюз "устойчив при бури и кризи". "Ние сме длъжни да бъдем силни икономически, длъжни сме по-добре да си сътрудничим в сферата на отбраната. Длъжни сме също така да провеждаме съвместна външна политика и съвместна политика в областта на развитието, за да ни приемат наистина сериозно в качеството на континент или Европейски съюз. "Мисля, че способността за такива действия, а не посочването на целите, трябва сега да стане първостепенна задача", каза тя. "Поради това смятам за своя задача да се постигне това до 2025 г. да можем да кажем, че е постигнато е по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, по-тясно сътрудничество по другите изречени от мен въпроси”, подчерта Меркел.

Ръководителят на провинциалната група на ХСС в Бундестага Алекдандер Добринд нарече Шулц "европейски радикал". "Този, който иска създаването на Съединени щати на Европа до 2025 г., който иска по този начин да бъдат разпуснати националните държави през следващите седем години и който иска да изхвърли от ЕС всички, които не се съгласят да се подчинят на този диктат – този, моля ви се, следва да бъде наречен европейски радикал", критикува той. "Тези, които не искат да се подчинят на неговите идеи за Европа, той иска да ги изгони. Само че Европа функционира само като съвместен проект, а не като поход срещу инакомислещите".

Зелените нарекоха "произволна" определената от Шулц дата. Техният експерт по външната политика Франциска Брантнер реагира сдържано. "Би било добре, ако Мартин Шулц в една от следващите големи коалиции би могъл да постигне приемането на по-конкретни и крайно необходими стъпки, такива като задълбочаване на икономическия и валутен съюз", каза бившият евродепутат в интервю за вестник "Ди Велт".

Водещи

Най-четени