31-годишният австрийски канцлер получи мандат за правителство 20.10 | 18:27

Президентът Ван дер Белен възложи съставянето на кабинет на Себастиан Курц

От iNews.bg

Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на председателя на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц да състави правителство, предадоха ДПА и ТАСС.

"Искам да съставя правителство, което да има смелостта и волята за истинска промяна в Австрия", каза след церемонията 31-годишният Курц. Досега той беше външен министър в коалиционното правителство със социалдемократите, оглавявано от техния лидер Кристиан Керн. Но предвид враждата между Керн и Курц едва ли сега ще бъде възстановена същата центристка коалиция.

На парламентарните избори в неделя победи АНП и измести Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) като водещ политически субект в страната, а крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) също се представи много добре.

Въпреки че консерваторите и десницата имат сходни възгледи по имиграцията и намаляването на подоходните данъци, засега Курц не разкрива намеренията си и заявява, че ще започне проучвателни разговори с всички партии. Социалдемократът Керн заяви, че е изключено неговата партия да се съюзи с десницата, за да осуети амбициите на Курц и преговорите му с АНП.

"Шансовете да се случи това са близки до нулата", каза канцлерът в оставка Керн, като подчерта идеологическите разминавания с десницата по миграцията и икономиката.

Според окончателните данни от изборите на 15 октомври АНП е получила 31,5%, следвана от АСДП - с 26,9% и АПС с 26%. В Националния съвет влязоха и партиите "Нова Австрия" (НЕОС) и "Листата на Петер Пилц" с 5,3% и 4,4%.

Водещи

Най-четени