„Безсмъртен полк на България“ ще шества у нас на 9 май 17.04 | 16:12

Никой не е забравен, е мотото на инициативата

От Ани Романова

Паметно шествие ще премине по столичните улици на 9 май. То е с маршрут: Президентство- бул. Руски - паметник на Цар Освободител- храм "Св.Александър Невски" -  мемориал "Вечен огън на Незнайния воин". Събитието се провежда от Национално движение "Безсмъртен Полк на България",  а мотото е "Никой не е забравен", съобщиха за Inews.bg организаторите.

"Национално движение Безсмъртен полк на България е гражданска инициатива, посветена на паметта на загиналите и участвали наши сънародници в Руско-Турската освободителна война, в Балканската война, в Първата Световна война, във Втората Световна война, както и на родолюбци, отдали живота си за добруването на България. Тези войни са част от семейната ни история, а основната задача на полка е да предадем паметта нататък – на нашите деца", поясни един от организаторите известният композитор и музикант Емил Димитров-Младши.

 "Ние, гражданите, които не сме равнодушни към родовата ни памет, както и към историята на страната ни, искаме да съхраним през вековете спомена за великия героизъм на дедите ни", допълва 25-годишният журналист  радио Вокс Антон Николов.

Участието в Национално движение Безсмъртен полк на България означава, че всеки, който помни и уважава свой роднина – ветеран от армията, флота, партизанин, явочник, боец от Съпротивата, затворник от концлагер, дете на войните, излиза на 9 май по улиците на града си с негова снимка или плакат с името му, за да участва в парада, посветен на паметта му – за да си спомним и да помним своите предци, уточни още Стоян Тодоров, който е и председател на Сдружение "Източно-православна общност".

Самото Национално движение Безсмъртен полк на България изключва всякакви имиджови, корпоративни или рекламни символи. "То не може да бъде персонализирано чрез която и да е известна личност, защото тъкмо обикновените хора пишат историята на другите обикновени хора, а полкът – това са милионите знайни и незнайни герои и техните потомци. Точно от тази история политиците се плашат. И с основание! Защото днешните държавници нищо не са научили от миналото ни, те го използват безогледно за задкулисните, нечистите си и меркантилни цели, които причиняват национални катастрофи, кризи и войни: Ирак, Либия, Сирия, Сърбия, Косово, Украйна....", категорични са инициаторите.

Национално движение Безсмъртнен полк на България е обществена, неправителствена, неполитическа организация. Всеки може да застане в редиците, без разлика от вероизповедание, националност, политически или други възгледи. Националното движение е призвано да обедини хората от страната ни – единна държава – един полк.

"Безсмъртният полк на България" е част от зараждащото се в цяла Европа и САЩ междунардно движение. 

Водещи