Дизелгейт достигна и до Mercedes 13.07 | 15:56

Над 1 млн. коли от тази и други марки бълват вредни емисии над нормите

От iNews.bg

Скандалът в автомобилната индустрия, придобил популярност като "Дизелйейт", достигна и до Mercedes. Оказва се, че автомобили от луксозната марка години наред са продавани като уж отговарящи на еконормите, но всъщност показатели на двигателите им са били манипулирани и реално колите са изхвърляли доста над разрешените количества въглероден диоксид от ауспусите си. Според публикация на Sueddeutsche Zeitung между 2008 и 2016 г. концернът Daimler е манипулирал показателите за изхвърляни вредни емисии във въздуха на редица автомобили с дизелови двигатели. Така за 8-годишния период на европейския и американския пазари са били продадени над 1 млн. такива коли.

Подозренията, че луксозната марка мами с тези показатели се появиха още през март т.г., припомня РИА "Новости". Тогава прокуратурата в Щутгарт започна разследване срещу известни и неизвестни служители на Daimler AG във връзка с евентуални техни действия, свързани с манипулиране на показателите за изхвърляните от дизеловите мотори вредни газове. Около два месеца по-късно пък имаше и обиски в няколко предприятия на концерна.

Според данни на Sueddeutsche Zeitung по време на разследването от прокуратурата са установили, че са налице манипулирани данни за вредните емисии на два дизелови двигателя, монтирани в различни модели, произвеждани от концерна. По-конкретно става въпрос за моторите, излизащи от заводите с индикацията OM 642 и OM 651. С тях се задвижват както някои от моделите леки коли на Mercedes, така и част от лекотоварната гама на марката.

Според източниците на германското издание в прокуратурата от Daimler са монтирали към въпросните мотори устройство, чрез което по време на прегледите и тестовете на автомобилите те са показвали, че изхвърляните в атмосферата вредни газове са по-малко от реално излъчваните емисии. По този начин, тъй като за монтирането на въпросните джаджи не е било съобщено от страна на компанията, тя е нарушила законите, пише в документите на прокуратурата.

Първият двигател – ОМ642, е широко разпространен под капаците на почти цялата гама леки автомобили на германската марка. Става въпрос за 3-литров 6 цилиндров 24-клапанов агрегат Има го в моделите C, E, G, R, ML, GL, S и CLS, както и в лекотоварните Vito и Sprinter. Но същият двигател се използва и при други марки автомобили, произвеждани не от Daimler, но които го купуват от германския концерн. Двигателят може да се намери в някои модификации на Chrysler C300, в Jeep Grand Cherokee, както и в товарни Dodge-ове.

Вторият мотор с манипулирани данни, според разследващите – OM651, е с доста по-скромно разпространение. Намира се единствено под капака на моделите S 250 CDI BlueEFFICIENCY и E 300 BlueTEC Hybrid.

Daimler далеч не е първият автомобилен производител, оплел се в Дизелгейт. Скандалът започна преди 2 години с VAG Group, след като в САЩ беше установено, че дизелови автомобили от марките Volkswagen и Audi са се продавали с манипулирани данни за изхвърляните от тях емисии въглероден диоксид. След това се оказа, че това се е случвало и в Европа. Около година по-късно пък в подобни нерегламентирани действия бяха обвинени и от Renault.

Двата "проблемни" двигателя са използвани за задвижването на общо 25 модела автомобили от различни марки, основно Mercedes.

Водещи

Най-четени