Нови мерки срещу шофьорите, седнали зад волана след употреба на дрога 31.05 | 08:25

МВР и здравното министерство са подготвили за целта нова наредба

От iNews.bg

МВР и Министерство на здравеопазването представиха за обществено обсъждане нова Наредба за реда за установяване употребата на алкохол или наркотични вещества от водачите на моторни превозни средства. Срокът за предоставяне на становища е 12 юни, което предполага, че правителството ще може да я гласува на 14 юни, предаде БГНЕС. "Предприемането на спешни, решителни мерки за намаляване на пътния травматизъм и за борба срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата е от изключителна важност с оглед намаляване на инцидентите по пътищата и броя на пострадалите”, гласят част от мотивите на МВР и МЗ.

Проектът цели създаване на цялостен, всеобхватен ред за установява употребата на алкохол или наркотици, който да допринесе за спазване на забраната на Закона за движението по пътищата за управление на МПС под въздействието на такива вещества. Създаваният ред за установява употребата им цели гарантиране на максимално обективни, точни и надеждни резултати. Идеята е също да се създадат ефективни механизми за превенция и контрол върху способността на водачите за управление на МПС.

В проекта са включени текстове, отчитащи забраната на чл. 5, ал. 3 от Закона за движението по пътищата за управление на МПС не само под въздействието на алкохол, а и на наркотични вещества или техни аналози. Към момента липсва ред относно установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози. С проекта се цели създаване на такъв ред. Цели се и предвиждане на алтернатива на медицинското изследване, чрез въвеждане на изследване с техническо средство – доказателствен анализатор за установяване на концентрацията на алкохол в издишания въздух. За обсъждането на проекта е определен 14-дневен срок, тъй като през последните месеци се увеличава броят на пътнотранспортните произшествия след употребата на алкохол.

Водещи

Най-четени