Окончателно: Караш в аварийната лента – 1000 лв. глоба и 3 месеца пеша 14.09 | 15:32

Право да имат книжка вече ще се дава на завършилите поне десети клас

От iNews.bg

Поредната порция по-строги глоби бе бе гласувана от депутатите. След приетите днес окончателно промени в Закона за движение по пътищата депутатите решиха, че всеки шофьор, който кара в аварийната лента на магистралата, ще се глобява с 1000 лева, а книжката му ще бъде отнемана за 3 месеца. Предложението на "БСП за България” беше подкрепено от 133 депутати, а един беше против, предаде бТВ.

Депутатите регламентираха също и преминаването на автобуси от градския транспорт по асфалтираните трамвайни линии в столицата, като останалите водачи ще са длъжни да им освободят релсовия път. Подобна практика има в редица държави по света, което значително облекчава трафика в населените места, но у нас досега това бе забранено.

По-строги санкции обаче ще има и за ватмани и шофьори на тежка и едрогабаритна техника. Съгласно промените в закона ще се отнема книжката за срок от 2 години и ще се налага глоба от 2000 лв. на водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици и алкохол. Това предложение получи 119 гласа "за” и 7 "против”.

Друга новост в Закона за движение по пътищата е повишаването на ценза за придобиване на шофьорски права. Досега, за да изкараш книжка в България, трябваше да имаш завършен минимум осми клас. С приетите днес промени обаче вече се изисква две години по-дълго образование. Така, който се запише на шофьорски курс, ще трябва да покаже свидетелство поне за завършен десети клас, за да може да изкара свидетелство за управление на МПС.

Водещи

Най-четени