Сериозни промени при изпитите за шофьорски книжки 09.12 | 15:00

Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От следващата година ще има промени при възрастта за получаване на свидетелството

От iNews.bg

Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От следващата година ще има промени при възрастта за получаване на свидетелството. Предвижда се и възможност за получаване на шофьорска книжка за МПС с ръчни скорости, ако преди това сте изкарали такова за автоматичен автомобил.

Шофьорите в България, които са се обучавали и след това изкарали изпита си на автомобил с автоматични скорости, нямат право да управляват такъв с ръчни. От догодина те ще имат тази възможност, но срещу допълнителни 7 часа кормуване и още един изпит.

Георги Бързаков – автоинструктор: "Когато веднъж си се научил да не си използваш левия крак по никакъв начин в шофирането и изведнъж сметнеш за нужно, че трябва да почнеш да го използваш този крак. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито как да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за никъде такъв кандидат-водач."

Кристина Георгиева – курсист: "Да. Много по-лесно е, но за мен когато изкарваш книжката, тя трябва първо да бъде за ръчни скорости, защото много повече от колите са с ръчни скорости. И никога не се знае кога може да се наложи да се кара кола с ръчни скорости."

С новите правила, шофьорска книжка вече може да се получи още на 17 години, стига курсантът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който също трябва да отговаря на определени условия.

"С условието да няма нарушения, тук идва моментът за контрола. Ако този човек е взел книжка и трябва да има минимум пет години стаж, ако няма нарушения, тук идва отново ролята на контролните органи, дали те своевременно успяват да установят нарушенията и да наложат наказанията и да ги връчат, за да се изтърпи съответното наказание", обясни пред БНТ Георги Гълъбов – експерт в Института по пътна безопасност.

Анелия Чалъкова – курсист: "Смятам, че е важно това на нашата възраст, и дори да не сме на 17 и повече, да имаме придружител в колата, защото ще ни е по-спокойно и ще се чувстваме по-добре, защитени, когато не сме сами."

Няма да има проверка на уменията на шофьорите навършили 70-годишна възраст. Всяка страна обаче има право сама да реши дали да въведе такова изискване.

Водещи

Най-четени