Стотици хиляди автомобили по пътищата още от четвъртък 10.04 | 09:26

По пътищата ще има засилено полицейско присъствие, проверките по границите ще са задължителни

От iNews.bg

С наближаването на Великден и 4-те почивни дни около най-големи християнски празник у нас отново ще наблюдаваме т.нар. голямо пътуване. Очаква се традиционно стотици хиляди автомобили да поемат на път както във вътрешността на страната, така и към съедните държави, най-вече Гърция. Според прогнозите на пътните полицаи българите ще поемат по пътищата още в четвъртък следобед, когато е и последният работен ден преди серията почивни. Товастана ясно от думите на инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция". Пред БНТ тя отбеляза, че катаджиите вече се подготвят за голямото пътуване и още на 13 април по пътищата и ключовите места с очакван сериозен трафик ще има засилено полицейско присъствие и специална организация на движението.

"Големият пътникопоток се очаква в последния работен ден - четвъртък следобед и затова нашата организация е заедно с колегите от "Автомобилна администрация" и АПИ да подпомогнем трафика, с временната организация на движението там, където трябва да бъде въведена, с извеждането на автомобилите от големите градове, в т.ч. и от столицата. Очаква се да подпомогнем движението и гражданите да са доволни", обясни тя.

По думите ѝ, още в четвъртък патрули ще подпомагат трафика от София към подходите към трите автомагистрали, което обаче не означава, че нарушителите няма да бъдат санкционирани. Тя допълни, че в последния работен ден и в първия почивен се очаква голям пътникопоток както към различните дестинации в страната, така и към граничните пунктове към Гърция - обичайни за празнични дни направления. Така, че ГКПП "Кулата" ще бъде натоварен, което вече случи по Лазаровден и Цветница.

Други натоварени направления ще бъдат към големите храмове, както и към Рилския, Бачковския и Троянския манастир, към морето и "Дунав мост". Очаква се по всички направления да има натоварено движение, обясни още Ботева.

Освен да подпомагат трафика, пътните полицаи ще упражняват и сериозен контрол върху шофьорите. За нарушителите няма да има прошка, а глоби. Ще се засилят проверките и за алкохол, наркотици и шофиране без книжки в късните часове на Великден, предупреди Ботева.

От "Пътна полиция" съветват пътуващите да планират добре времето, в което ще пътуват и да не забравят, че по границите има по-засилени проверки, заради новия регламент на Европейския съюз. "Както от страна на Република България, така и от страна на всички останали страни, с които граничим, този контрол е такъв - засилен е. Така, че дали, на вход, дали на изход, те ще минат през тази проверка. И каквито и мерки да се вземат, няма как да се премине през граничен пункт без да бъдем подложени на такава проверка", предупреди още Ботева.

Водещи

Най-четени