Съветската легенда "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено" 05.12 | 14:00

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва

От iNews.bg

Съветската легенда "Москвич" през ноември за първи път влиза в списъка на 10-те най-продавани марки в страната, показват данни на руската аналитична агенция Autostat, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи БНР. Продажбите се възстановяват след спада, причинен от санкциите и напускането на страната от  западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва в Украйна. Източници посочиха пред Ройтерс, че моделът "Москвич 3" е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

"Москвич" е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, като е продал 1910 и заема пазарен дял от 1,9%. За първите 11 месеца на 2023 г. са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат още данните.

Лидер по продажби през ноември е "Лада" - най-популярният автомобил в Русия, с продадени 32 651 автомобила и пазарен дял от 29,8%. Китайски автомобили заемат повечето от останалите позиции в списъка на най-големи продажби, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили изглежда са достигнали своя връх при повече от 56% от пазара, тъй като вътрешното производство в Русия се възстановява след напускането на западните автомобилни производители, показват данните на Autustat.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови пътнически автомобила, което е почти 65% повече на годишна база.

Водещи

Най-четени