Топ анализатор напуска ЦРУ, не иска да служи на Тръмп 21.02 | 15:49

Едуард Прайс атакува кампанийната реторика и решения на новия президент

От iNews.bg

Дългогодишният анализатор от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Едуард Прайс обяви, че е подал оставка миналата седмица, тъй като "не не би могъл да служи добросъвестно на администрацията на президента Доналд Тръмп". Топ разузнавачът съобщи за оттеглянето си във вестник "Вашингтон пост" в публикация от вчера, като заявява, че "кампанийната реторика на Тръмп, в съчетание с някои от неговите първоначални стъпки в Белия дом, са довели до решението му, предаде Асошиейтед прес.

Прайс подлага на критика и речта на новия президент пред мемориалната стена в сградата на ЦРУ в деня след встъпването му в длъжност. Тогава Тръмп отново обвини американските медии, че са намалили съзнателно в репортажите си броя на хората, присъствали на церемонията му по полагането на президентската клетва.

Целта на посещението на Тръмп в ЦРУ беше да затопли отношенията си с американските разузнавателни служби, които преди това подлагаше на постоянни атаки във връзка с разкритията им, че Русия се е намесила в изборите в САЩ в полза на Тръмп чрез кибератаки срещу Демократическата партияа и кандидатката й Хилари Клинтън.

Служителят на ЦРУ изразява неодобрение и от реорганизацията на Съвета за национална сигурност към Белия дом, извършена от Тръмп миналия месец. Според него тя е намалила влиянието на хората от разузнаването.

Прайс е работил за ЦРУ от 2006 г. Той беше и служител на Службата за национална сигурност от 2014 г. до идването на Тръмп в Белия дом.

Още през ноември миналата година – след избирането на Тръмп за президент, оставка подаде и директорът на ЦРУ Джеймс Клапър, оглавяващ разузнавателното управление още от 2010 г. Клапър отдавна беше казал, че смята да се оттегли в края на мандата на Барак Обама.

Оттеглянето на Клапър беше неизбежно, след като избраният за президент милиардер постави под съмнение оценките на разузнавателните служби относно евентуална роля на Русия в хакерските атаки по време на кандидат-президентската кампания. При подаване на оставката си Клапър предупреди, че Тръмп няма да промени поведението на Москва по въпроса за информационната война.

Водещи

Най-четени