Археолози откриха уникален кръст на 1500 години 22.01 | 10:53

Находката е от раннохристиянски град, намиращ се под Сандански

От Цанка Донкова

Археолози са открили уникален масивен бронзов кръст на 1500 години при разкопки на раннохристиянски град под днешния Сандански. Това съобщи Владимир Петков – директор на Археологическия музей в града.

Кръстът е литиен, с височина 54 см и широчина 30 см. Има шип, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие. Предполага се, че то е преминавало по градската част или е правено в района на базиликата.

Това още един път показва значението на античния Партикополис – раннохристиянския град под днешния Сандански, като един от най-важните християнски центрове на територията на България.

"Кръстът е оформен с окръжности по всички рамена и е подобен на рисуваните червени кръстове, открити при разкопки в други археологическите обекти в града – гробницата-мавзолей на ул. "Горно Броди" през 2008 г. и гробницата от Ловния дом през 1934 г.", посочи Петков.

Подобни рисувани кръстове са уникални по форма и са характерни за Солунския екзархат, който до VII век е бил под юрисдикцията на римския папа. Засега такива са откривани в Солун и в Сердика (София). В момента реликвата е в Националния исторически музей за лабораторни изследвания, които ще установят дали има надпис или друга украса, допълва БТА.

Освен кръста на територията на Епископския комплекс са открити и други находки. Теренът на Епископската базилика е превърнат в момента в строителна площадка, след като тук през ноември 2013 г. започна изпълнението на проекта за археологическия парк, финансиран с шест милиона лева евросредства.

Водещи

Най-четени