Байерн срещу Челси в спор за Суперкупата на Европа 30.08 | 09:22

Двубоят е тази вечер от 21:45 часа на стадион "Еден" в Прага

От Мариян Найденов

Тази вечер шампионът на Европа Байерн Мюнхен и носителят на трофея в Лига Европа Челси се изправят един срещу друг в сблъсък за Суперкупата на Европа. Двубоят е от 21:45 часа и ще се играе на стадион "Еден" в Прага.

И двата съперника смениха треньорите си през лятото, като при лондончани на кормилото се завърна Жозе Моуриньо, а Байерн назначи Хосеп Гуардиола. Специалния и Пеп се познават много добре от сблъсъците си в Примера Дивисион, когато бяха начело съответно на Реал Мадрид и Барселона.

Освен треньорската битка, мачът за Суперкупата на Европа е с допълнителен заряд и заради загубата на Байерн именно от Челси във финала на Шампионската лига през 2012 година. Поражението за баварците бе още по-болезнено, защото се случи на собствения им стадион "Алианц Арена".

Оттогава мина много време, а германският гранд успя да възвърне самочувствието си, печелейки трофея в най-престижната клубна надпревара през миналия сезон, докато Челси се превърна в първия европейски шампион, отпаднал в групите на турнира. След това обаче лондончани продължиха в Лига Европа и в крайна сметка спечелиха трофея.

И Моуриньо, и Гуардиола твърдят, че този мач не е от чак толкова голямо значение, но познавайки двамата специалисти, това са само думи. Те със сигурност ще искат да се докажат и да прибавят Суперкупата на Европа към визитките си.

"Щом главният съдия даде начало на мача, вниманието ще бъде насочени към футболистите", каза Пеп, който вече два пъти е печелил финала за Суперкупата, когато беше начело на Барселона (2009 и 2011 г.). "Причината, поради която сме тук е, че децата обичат футбола и милиони ще седнат пред телевизорите, за да наблюдават тези два страхотни отбора, а не треньорите", каза още испанецът.

Гуардиола добави, че уважава Моуриньо заради всичко, което е направил в досегашната си кариера и призна, че португалецът е майстор в създаването на силни отбори, които играят добре в защита и в същото време са много опасни на контраатаки.

От своя страна Моуриньо вярва, че сблъсъкът с Байерн толкова рано през сезона може да бъде само от полза за неговия отбор.

"За нас е добре, че играем с тях преди началото на Шампионската лига, защото не искам играчите ми да смятат, че щом са спечелили Лига Европа, то могат да играят на същото ниво и да очакват добро представяне и в Шампионската лига.

Винаги е трудно да се изправиш срещу Байерн. Тяхната сила е в отборната игра. Футболистите им са в разцвета на кариерите си и показаха силата си през миналия сезон, когато спечелиха требъл", коментира Моуриньо.

Въпреки по-големия опит на Байерн, португалският специалист е убеден, че неговият отбор може да повтори подвига от 2012 г. и да му донесе единствения клубен трофей, който все още му се изплъзва.

"Миналогодишният финал завърши 4:1 в полза на Атлетико Мадрид, така че не се знае. Можем да се противопоставим на Байерн. Изходът на един мач никога не се знае предварително, а ние мислим, че можем да спечелим", категоричен бе Моуриньо.

Гуардиола има повече проблеми с контузени футболисти, като срещата със сигурност пропускат Тиаго Алкантара и Холгер Бадщубер. С травми са още Бастиан Швайнщайгер и Хави Мартинес и участието им в мача ще бъде под въпрос до последния момент.

Моуриньо няма да може да разчита единствено на Давид Луиш, който е с контузия в бедрото, а всички останали футболисти на Чесли са на линия за финала.

Водещи

Най-четени