Атака от Анкара на 24 май: България продължава Възродителния процес 24.05 | 18:56

Според водещ депутат турското малцинство у нас било два пъти по-голямо от официалното - над 1 млн. души и подложено на асимилация

От iNews.bg

"28 години след Възродителния процес България продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната. То е два пъти по-голямо от официално обявеното и надвишава 1 милион души". Това заявява в официална позиция председателя на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, цитирана от Анадолската агенция.

Позицията му е разпространена точно на днешния празничен за България ден - 24 май. Тя започва с думите, че "турците у нас все още страдат”, предаде бТВ.

Йенероглу припомня случилото се в хода Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н. По думите му това било извършено от "фашистката администрация” от страх, че "тюрско-мюсюлманското население” ще укрепи позициите си.

По думите на депутата от Анкара в момента турците у нас срещали проблеми "като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения".

"Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава”, коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой, а всъщност надвишавали 1 000 000 души. "В същото време те нямат политическо представителство", посочва шефът на турската парламентарна комисия по човешките права.

Водещи

Най-четени