Белградската „Джунгла“ продължава да се разраства 17.01 | 13:16

Мигрантите напълно превзеха централната гара

От iNews.bg

Още преди няколко дни стана ясно, че централната гара в Белград е на път да се превърне в познатия френски лагер "Джунглата". Мястото вече е напълно превзето от измръзнали, изгладнели и мръсни мигранти, пишат световните медии. И ако до преди два дни се говореше за 2000 чужденци, броят им вече е около 8000.

Преобладаващата част от бежанците са около 18-годишни. Сред тях обаче има и деца на 7-8 години. Заради увеличаващия се брой от международната хуманитарна организация "Лекари без граници" предупредиха, че Белград може да се превърне в новото "Кале" за мигранти в Европа. 

Мигрантите отказват да бъдат настанени в центровете от страх да не бъдат депортирани.  Лекари от организацията са видели измръзвания и изгаряния от вдишване на отровен дим, тъй като хората палят всичко, което намерят, за да може да се сгреят. 

"В момента бежанският поток се е концентрирал от няколко държави в Сърбия, там има ескалация на проблем, а и затворените граници. Там, където възникне кризисна ситуация и където местната власт не е в пълна готовност да окаже съдействие, "Лекари без граници" го правят относително бързо – събират международен медицински екип, има и хора с логистични функции в тези екипи.

Един такъв екип се подготвя за максимум седмица-две, след което може да се стартира работа, както стана и в България, когато беше кризисната ситуация – 2013-та година през есента и зимата", каза д-р Иван Панов, кардиолог, част от международния екип на хуманитарната организация "Лекари без граници", пред БНР.

Водещи

Най-четени