В Струмица масово се редят за български паспорти 13.11 | 11:26

Телефонът на нашия културен дом в града прегрява, гражданство искат млади и стари

От iNews.bg

Гражданите на Струмица масово искат да получат българско гражданство и документи за самоличност. Тенденцията се засилва с всеки следващ месец. Само през септември от съда в македонския град са били поискани 496 удостоверения за съдимост, от които 340 са свързани с процедурата за получаване на българско гражданство, съобщава БГНЕС, позовавайки се на местни медии.

Основните причини за наплива е тежкото икономическо състояние в града и възможностите за работа в Европейския съюз, която дават българските документи за самоличност. От възможностите за получаване на наше гражданство се интересуват ежедневно все повече хора, като възрастова граница на практика няма. Документи подават хора както на 20, така и на 60 години.

Информацията се потвърждава и от председателя на Българския културен клуб в Македония Лазар Младенов. "Интересът е огромен. Телефонът не спира да звъни. Хората се интересуват за самата процедура - как протича, кой е най-лесният начин успешно да се завърши тя", разказва Младенов. Той допълва, че учреждението от миналата година е част от Държавната агенция за българите в чужбина и така има право да издава документи за български произход, срещу които у нас по-лесно се дава българско гражданство.

Водещи

Най-четени