Вучич с извънредно обръщение към сълбите: Мирът е застрашен 30.09 | 12:29

Разходката на косовския президент Тачи с лодка по езерото Газивода увеличи напрежението между съседите

От Ани Романова

За трети път от 26 март мирът е застрашен по абсолютно неприемлив начин". Това обяви сръбският президент Александър Вучич в извънредно обръщение към нациятаq предаде Канал3. Той подчерта, че присъствието на Косовските специални сили и на президента Хашим Тачи в Газивода е било неправомерно и в нарушение на споразумение от Брюксел.

"Те се опитаха да покажат, че не са обвързани с този договор и най-лошото е, че те имат имат подкрепата на своите западни съюзници” , заяви Вучич.

Той добави, че в операцията са участвали между 110 и 130 членове на косовските сили за сигурност, всички албанци, които блокирали пътища и съоръжения за достъп до езерото Газивода.

По повод действията на косовските специални сили в северната част на страната Вучич попита какво означават споразуменията с ЕС и НАТО, ако Прищина не ги уважи.

"Въоръжени албанци в северната част на Косово, според споразумението, което имаме, могат да влизат на тази територия само при изпълнението на две условия - с одобрението на НАТО и с пълната подкрепа на местната сръбска общност”, категоричен бе Вучич.

"Това означава ли че споразуменията, които подписваме с Брюксел траят докато тече пресконференцията, а след това не означават нищо, попита сръбският президент.

Той припомни, че в събота в първото изявление на КФОР се посочва, че мироопазващите сили нямат информация за присъствието на косовски специални части в момента, в който всички те са били в района на Газивода.

"От какво трябва да се въздържаме сега е моят въпрос към ЕС? Всички да кажат (в ЕС) от какво да се въздържаме, какво направихме? Или трябва да се въздържаме макар и от лицемерие”, заяви Вучич в извънредното си обръщение към сръбските граждани. 

Напрежението между Сърбия и Косово се засили тези дни след като косовският президент Хашим Тачи в събота се разходи с катер по езерото Газивода, което е на границата между Сърбия и Косово. Сръбският му колега Александър Вучич първо заповяда пълна бойна готовност на армията, а след това реши да се обърне за помощ към Русия.

Държавният глава ще пристигне на официално посещение в Москва на 2 октомври, като се очаква да се срещне с руския президент Владимир Путин.

"След два дни ще се срещна с президента Путин, ще говорим за всички важни за Сърбия въпроси. Разбира се, приоритет ще бъде ситуацията в Косово и Метохия. Ние ще уведомим Путин за всичко, което се случва, и ще го помоля да ни окаже подкрепа на всички международни форуми и да ни даде съвет", заяви Вучич на пресконференция пред журналисти в Белград.

Междувременно от 1 до 5 октомври руски и сръбски военни пилоти ще провеждат тренировки в Сърбия с бойни самолети "МИГ-29" и вертолети "МИ-8" .

"Пилотите на въздушни и космически сили на Русия и ВВС и ПВО силите на Сърбия ще проведат съвместно полет-тактическо упражнение" БАРС-2018 "на територията на Република Сърбия" - съобщи Министерството на отбраната на Русия.

По време на маневрите пилотите ще разработят елементите на въздушния бой, сложни и въздушни маневри, тактическа атака срещу наземните цели, както и задачи за кацане и търсене и спасяване, казаха от ведомството.

Учението идва на фона на пълната бойна готовност на сръбската армия, разпоредена в събота от президента на страната Александър Вучич. Мярката бе предприета заради присъствието на косовски специални части в района на граничното езеро Газовода заради разходката на косовския държавен глава Хашим Тачи в района.

След неочакваното посещение на Тачи в населеното с етнически сърби Северно Косово Сърбия отправи протест до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според Белград това е провокация, която е нарушила няколко международни споразумения.

Същото езеро в оспорваната от Белград и Прищина територия бе посетено преди три седмици от сръбския президент Александър Вучич, въпреки предупрежденията от страна на властите в Косово, припомнят запознати.

Председателят на канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич отправи остри думи по адрес на мисията на НАТО в Косово, тъй като, по думите му, е допуснала албански полувоенни формирования в сръбския Север.

"С това се оказа за трети пореден път, че сръбският народ в Косово и Метохия не може да разчита нито на НАТО, нито на КФОР. Първият път бе, когато някои от нас бяха арестувани в Косовска Митровица, вторият път - когато попречиха на президента Вучич да посети и да бъде със сърбите в село Баня. А третият път е днешният случай", категоричен бе той.

Самият Хашим Тачи заяви пред медиите, че е бил особено развълнуван от обиколката. Той подчерта, че ръководството на страната - и в частност той като като президент, работят за ново, евроатлантическо и мултиетническо Косово.

"Срещнах се с някои от местните сърби с които проведох приятелски и сърдечен разговор и изпихме по едно кафе”, заяви Тачи. Той е бил придружен от финансови министър Бедри Хамза, директорът на косовското разузнаване Шпенд Ахмети и директорът на косовската полиция Рашит Чаляй.

Членовете на Косовските специални сили, които в събота бяха разположени в района на езерото Газивода, се прибрали по базите си в Косово веднага след разходката на Тачи. Самият президент изрично подчерта, че е дошъл на езерото, за да разговаря със сърбите и да се "порадва на хубавата природа”.

Водещи

Най-четени